Mielen terveydestä

Kirjoitin Karjalaiseen mielenterveyteen liittyvistä ajatuksistani.

*****************
Yle uutisoi 28.12. kuinka psyykelääkkeitä on ostettu tänä vuonna aiempaa enemmän. Kyse ei kuitenkaan välttämättä ole jutussa haastateltujen asiantuntijoiden mukaan lisääntyneistä mielenterveyden häiriöistä vaan mahdollisesti siitä, että lääkkeitä on määrätty jos muuta apua ei ole ollut saatavilla. Tämä on huolestuttava suunta, sillä jokaisen omien mielenhuoltotaitojen tai keskusteluhoidon tulisi olla ensisijainen apu ahdistukseen ja lieviin mielialaoireisiin, kuten Ylen jutussakin todetaan.

Samalla kun elämän ja työn fyysinen kuormitus on vähentynyt, kuormitamme aivojamme ja henkistä jaksamistamme töissä, koulussa, harrastuksissa ja digitaalisissa ympäristöissä aivan eri tavalla kuin ennen. Vaikka suomalaisten fyysinen terveys on parantunut jo pitkään, mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet ja ne ovat jo yleisin syy sairauspoissaoloihin sekä työkyvyttömyyseläkkeisiin. Mielenterveyteen panostaminen voidaankin nähdä myös tehokkaana työllisyystoimena, jolla voidaan ennaltaehkäistä esimerkiksi masennusta, ahdistusta, alkoholismia, netti-/peliriippuvuuksia sekä syömishäiriöitä.

Jotta mielen haasteista voitaisiin puhua yhä avoimemmin, voitaisiin työpaikoilla ottaa käyttöön mielenterveyden ensiapukurssit. Ne voisivat olla hyvä tapa lisätä työntekijöiden ja työnantajien ymmärrystä esimerkiksi ajatusten, tunteiden ja tekojen välisistä yhteyksistä, jotka auttavat käsittelemään stressiä, rakentamaan ehjää minäkuvaa ja estämään vahingollisia riippuvuuksia sekä löytämään omaa hyvinvointia vahvistavia asioita. Vastaavaa osaamista voisi tuoda myös kouluihin. Näin näitä tärkeitä taitoja voitaisiin opettaa mahdollisimman monelle ennaltaehkäisevänä toimena. Tällöin niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin mielen solmuja olisi mahdollista avata heti, kun haasteita syntyy, jotta vakavammilta mielenterveysongelmilta vältyttäisiin. Kuten olemme oppineet, käsienpesu on tärkeää flunssan torjunnassa, niin vastaavasti mielenhuolto on avainasemassa henkisen hyvinvoinnin ylläpidossa.

Ninni Saarinen
KM (aikuiskasvatustiede)
Maatalous- ja metsätieteiden tohtori
Kuntavaaliehdokas, Joensuun Vihreät