Hoivakriisistä

Pidin alla olevan puheenvuoron Vihreiden puoluevaltuuston kokouksessa Kuopiossa 24.9.2022

En uskonut, että valtun kokouksesta toiseen puhun taloudesta, kun vuosi sitten ensimmäisessä valtun kokouksessani puhuin hyvin alustavia talousajatuksiani.

Meillä on käsillä hoivakriisi. Ei siis vain hoitajakriisi.

Kuten Eva sanoi, sen ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä. Se valitettava tulos on pitkän aikavälin taloustoimista: “tehostamisesta” ja “säästämisestä”. Tämä johtuu vallitsevasta talousjärjestelmästä ja -ajattelusta, joka ei muun muassa tunnista talouden sukupuolittuneisuutta.

Monet tutkimukset osoittavat talouden eriarvoistavuuden ja sen kuinka sukupuolesta vaietaan tarkoituksellisesti. Ja tähän pitäisi saada muutosta. Pitkällä tähtäimellä hoivan taloudellisen ja yhteiskunnallisen merkityksen tunnistaminen on mielestäni erityisen tärkeää, joka edistäisi sukupuolten välistä tasa-arvoa talouspolitiikan kautta.

Mutta jo nyt meillä on työvälineitä talouden sukupuolittuneisuuden purkamiseen. Yksi olemassa oleva työkalu on sukupuolitietoinen budjetointi. Se edistäisi konkreettisesti sukupuolten välistä tasa-arvoa. Sen avulla on mahdollista kohdentaa erityisiä tasa-arvotoimenpiteitä ja niihin varattua rahoitusta, ja tehdä myös tarvittavia korotuksia. Jos tasa-arvo on siis todellinen tavoite. Myös THL suosittaa sukupuolitietoisen budjetoinnin hyödyntämistä eri yhteiskunnan tasoilla.

Jos Suomi todella haluaa olla tasa-arvon mallimaa, meidän tulee varmistaa, että myös talouspolitiikka varmasti edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa. Ja tässä me Vihreät voimme olla eturintamassa.